17 Ağustos 2013 Cumartesi

Etiyopya - 2013


04 - 08 Ağustos 2013 (5 gece)
Not: 08-09 Ağustos, Ramazan Bayramı idi.

Addis Ababa: 1 gece Blue Birds (50 usd), 2 gece Stay Easy (40usd x 2)
Lalibela: 2 gece Asheton (Toplam 400 Birr = 40 TL)


Etiyopya gittiğinize pişman olmayacağınız bir yer. Dünyanın en eski (aynı zamanda en fakir) ülkelerinden. Düşünün: Anadolu'da kaç tane medeniyet gelmiş geçmiş... Lakin Etiyopya'da 1000 yıllık, tek parça kayadan oyulmuş kiliseleri ziyaret ettiğinizde onları yapanın da, şu anda kullananın da hala aynı insanlar - Etiyopyalılar - olduğunu görüyorsunuz.

Burası eskiden TRT'de gördüğünüz, un çuvallarının taşındığı, şişmiş göbekli, ağzında sinekler uçuşan çocukların olduğu yer değil öncelikle. Başkent Addis Ababa (kısaca Addis) 2300m, daha sonra gittiğim Lalibela da 2600m rakımda, yemyeşil yerler. Açlıktan ölümler tarihte yiyecek sınıntısından ziyade kötü yönetimlerden kaynaklanmış. Yemekleri guzel, insanı, tarihi güzel, ayrıca oldukça güvenli bi yer. Altyapı sorunları yok değil. Olsa olsa, yollar 30 yıl oncenin Bodrum'u gibi biraz çamurlu. İnterneti, telefonları pek çalışmıyor.

Yemekler

  •  Bkz. Aşağıdaki resim: Tepsiye lavaşa benzer serilmiş olan ekmek injera, üzerinde de yenilecek şey neyse o - Et ise tibs, sebze ağırlıklı ise fasting food diyorlar. Ama illa ki bol baharatlı olarak, injera'dan koparıp banarak yiyorsun (ya da dürüm yaparak).  Ekmeği ilk başta biraz mayalı gelebilir ama alışılıyor.


Tepsiye yayılı olan ekmek injera, üzerindeki et tibs. Şahane. Sevdiği dostlarına elleriyle kendileri yediriyorlar. Nezaketen bunu asla reddetmemek gerekli imiş.


Kahve

  • Kahvenin anavatanı Etiyopya. Dolayısıyla dünyanın hem en güzel hem en ucuz kahvesini burada içebilirsiniz.
"When you drink a cup of coffee ideas come in marching like an army" - Balzac

National Museum'da bir teyze!


Hi, I'm Lucy (boy: sadece 1m)

Fakirlikle doğru orantılı olarak CSW'ler çok (CSW: Commercial Sex Worker - Seks işçileri).

Halkın %65 kadarı ortodoks, gerisi müslüman. Aralarında herhangi bir sorun yok. Örneğin Lalibela Hrıstiyan, Harar Müslüman ağırlıklı.

İşte bu! Havaalanında olması gereken koltuk dizaynı

Lalibela

Lalibela [Lali: Honey (Bal) + Bela: Eater (Yiyen)]; 2600m rakımda, 24 bin kişilik bir kasaba.
Addis'den buraya Ethiopia Airlines'a ait pervaneli uçakla geldim.
Burada kiliseler tek parça kayadan, yukarıdan başlayıp aşağı doğru ilerleyerek oyularak, 800 kadar yıl önce yapılmış. Ortodokslar Kudüs'e kadar zorlu hac yolculuğu yapmasın diye Kudüs'ün benzeri burada (Lalibela'da) inşa edilmiş. Örneğin isa'nın vaftiz edildiği Ürdün Nehri ile aynı adda bir nehir var.

Yekpare kayadan oluşan kiliselerden birinin çatısı (boyutu algılamak için bkz.sağ taraftaki pembeli)



Ürdün'deki Petra'dan daha üstün bir teknik gibi gözüküyor

Ben Abeba Restoran'dan gün batımı manzarası


Ayin çıkışı
Hristiyanlığın en katıksız hallerinden biri burada yaşanıyor. 800 yıllık taş kiliseler ayinlerde her gün dolup taşıyor. Bir özelliği de herkesin beyaz örtülere sarınması. Kudüs'teki gibi duvara yaslanılıyor (ağlama duvarına benzetti bir arkadaşım), ayrıca eski ahite de inandıkları için kiliseye girerken ayakkabıları çıkartıyorlar (cami gibi).

Öğlen ayinini Kilisenin dışında dinleyenler


İşte bu da ses kaydı:



Abla-kardeş Sisay (10) ve Samrawit (15)

Evde kahve seramonisi - yerde tütsü var. En az 3 fincan içmek adetten.

St. Giyorgis Kilisesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder