17 Ekim 2017 Salı

Berlin (2017)

13.10.2017 - 15.10.2017

Cuma - berlin wall memorial

Cumartesi 
    - kahvaltı @ the bastard (Strammer Max yedik)
    - brandenburg kapısı
    - reichstag binası (tepesindeki dome'u gezmedik) - Alman millet meclisi = bundestag
    - holocaust memorial
      not: brandergurg kapısı, reichstag ve holocout memorial bbirbirine çok yakın.
    - akşam yemeği- 3 Schwestern (3 Sisters) (http://www.bethanien.de/)
Bu bethanien binası eski bir hastane; burası kullanılmamaya başlayınca yıkmak istemişler ama baya bi itiraz olmuş, binanın bi kısmını sanatçılar işgal etmiş vs., şimdi böyle kursların, sergilerin olduğu sosyal bir yere dönüştürülmüş. 

Çok tatlı, kısa ama öğretici, iki dostumuzu yakından tanıma şansı blduğumuz, Alman kültürü ile Türk kültürü arasındaki büyük farkları görüp şaşırdığımız ama diğer yandan da dostluğun her yerde aynı dili konuştuğunu gördüğümüz,

apartman kapısının kilitli olduğunu gördüğümüzde kapısını çaldığımız türk ailenin trabzonlu teyzesinin bize gözleri parlayarak "memleket nere", demesi, ile

kısa ama öğretici bir seyahat oldu. Küçük Lillie'nin macerasından öğrendiklerimizden bazıları:
- en iyi cocuk kalp hastanelerinden biri berlinde. Cocugun durumuna gore anne babaya 1 yil 40 yerine 20 saat calisma hakki. Sonrasinda rehabilitasyon merkezinde kalma imkani varmış. 

- egitim sistemi. İlkokuldan sonra yazilan referans mektubu ile Haupt schule veya ... ve abitur'a gidiliyormuş. Biri craftsmanship digeri universiteye giden yol. Eskiden zorunlu simdi ise tavsiye seklinde mektup yaziliyormus ilkokul sonrasi.  Kararı aile veriyormuş. Haupt schule'den abitur'a geçiş de mümkünmüş başarına göre. 


Berlin wall memorial web sitesi

Berlin duvarından kesit

Ünlü mimar norman foster'ın tasarladığı cam kubbe - Reichstag binası (ama o gün yer yoktu çıkamadık)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder