29 Mayıs 2016 Pazar

Salzburg (Avusturya) 2016


28-29 mayis 2016 (cumartesi-pazar)

Motel one - 70eur (guzel bir oteldi. Temiz, her seyi guzel tasarlanmis, sehir merkezine yakin, personeli cok iyi)

Salzburg, icinden salzbach nehri gecen, sakin, modern, estetik, yani şahane bir şehir. Almanca değil de türkçe konuşulsa yaşanacak yer! Nüfusu 150 bin. (İstanbul'un 100'de biri... 100'de bir.)

Hala yaşayan kalesi yaklaşik 1000 yil once yapilmis. Simdiye kadar benim icin kale dedin mi bodrum kalesiydi ama artik salzburg kalesi de var :)

Mozart burda dogmuş. 

Alttaki fotoğraf: Modern sanat müzesinin (msm) girişi. Muzenin kendi dagin tepesinde. İcerden asansörle çıkılıyor. Cok hos, modern (brutalist) bir mimariye ve muazzam bir manzaraya sahip. 

Dansin da notasyonu varmış. Muzik nasil notalarla ifade ediliyorsa dans da yazilabilmeliymis. Asagida 19. Yy'da bu konudaki gelismelerden bahsediliyor, ornekler var ama sonucu bilmiyorum (ornegin gunumuzde kareograflar bunlari 'notaya' döküyor mu? (msm):



1890'larda Londra'da yayınlanan populer haftalik çizim dergisi st pauls kapagi (msm). O zamanlar poster işi bir sanat formu olarak cok populermis. İster bir gosterinin afisi ister reklam isterse dergi kapagi olsun.

msm'den şehir manzarası. 


Dom katedralinin kapısı 


Rezidenz meydanı


Rezidenz meydaninda kitap yakma kampanyası. Ne güzel, ne mutlu. (Salzburg müzesinden)


Mozart bugün olsa neye benzerdi? İşte mozart severler derneğinin cevabı! (Mozart evinden):


Aşağıdaki resim: Mozart'ın 17 yasindan itibaren ailesiyle yaşadığı ev. Soldaki, yarisi gözüken alet harpsikord (fransizcası klavsen galiba). Piyanonun atası sanırım. Yine piyano gibi tuşları var ama tellere vurmak yerine gitarda oldugu gibi telleri çekerek ses çıkartıyor. Barok müziğinin temel enstrümanı. 


Mozart 1756-1791 arasinda yasamis. 35 yasinda ölmüş. Barok müzik devri 1760'larda kapandığı için mozart daha çok 'klasik dönem' müziğine denk geliyor. 

Mozart hayatinin 3 yilini yollarda, seyahat ederek gecirmis. Londraya vs daha iyi bir kariyer kovalamak icin seyahatler yapmis. Hayatinin son 10 senesini Viyana'da geçirmiş. Gel gelelim her ne kadar meşhur biri olsa da maddi olarak genelde borç içindeymiş. (Karisi kumar oynuyormuş bi de galiba)

Butun bu şaaşadan, bu katedrallerden, mozart ve benzeri muzisyenleri, ressamlari, sanatcilari yetiştiren barok dönem kimin eseriydi? Bu sorusun cevabı, salzburg muzesine göre, o donemde hem prenslik yapip ulkeyi yonetirken hem de ayni zamanda dini liderlik yapan 'archbishop' lık muessesiymiş. Yaklasik 200 yillik donemde birbiri ardina gelen yaklaşık 15 lider bu ortami devam ettirmiş. Detaylarini okumaya anlamaya fazla zamanim olmadi ama cok kabaca durum bu gibi anladim. 

Otel odasindaki tasarim inceliklerini anlatan kart:


Salzburg kalesinden görünüm:



Kaledeki muzeden: alexander von humbolt'tan dunyadaki en guzel 3 sehir (salzburg, napoli ve istanbul). Ama sanirim napoli ve salzburg yerinde sayarken (hala 200 yil onceki haliyle ayniyken) istanbul modern caga ayak uydurup kaptirip gitti. Simdi 17 milyonluk bir dev o. 




Kale ici detay:


Mozart heykeli:


Rezidenz meydanindaki heykel ve deniz atı (şaka değil, arka ayaklari yerine kuyruk var ve bedeni pullu):


Dom katedrali:


Mozartin dogup 17 yil ysadigi evin önü:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder