30 Temmuz 2014 Çarşamba

Galapagos - Quito - Madrid (2014)

2 hafta Ekvator - Galapagos turu...
14.07.2014 Pazartesi - MADRID (2 gece), Los Amigos Hostal, 38EUR
16.07.2014 Çarşamba - QUITO [Ecuador] (3 gece), Hostal Nassau, 44EUR
19.07.2014 Cumartesi - GALAPAGOS [Ecuador] (7 gece)
    - 19.07.2014 Cumartesi - Santa Cruz - (1 gece) Hotel Gardner 60USD
    - 20.07.2014 Pazar - San Cristobal'dan tekne turu (3 gece 4 gün) XAVIER III - 855USD
    - 23.07.2014 Çarşamba - Santa Cruz - (2 gece) Hostal Los Amigos 30USD
    - 25.07.2014 Cuma - San Cristobal (1 gece) Fragata Hostel 10USD

Ecuador'a gidiş avrupa üzerinden madrid ya da amsterdam üzerinden.
Galapagos turunu Quito'dan ayarlamakta fayda var. Quito --> Galapagos --> Quito uçak biletlerini alıp turu ayrıca satın alabilir ya da Quito'dan uçak biletleri ile birlikte komple bir tur da satın alabilirsiniz. Turu almak için Happy Gringo turu öneririm. Her acenta aynı şekilde güvenilir olmayabiliyor. Bunun ofisine gitmeyin, direk online halledin - lonelyplanet rehber kitabnda yazan adresten, uzak bir yere taşınmışlar, gitmeye gerek yok: http://www.happygringo.com/


Quito - Havaalanı otobüsü (2USD)

Galapagos için tur satın almak -genelde- gerekli çünkü Galapagos'un %95'i milli park. Bazı alanlara sadece tur tekneleri girebiliyor ki bunlarda da uzman bir rehber bulundurulmak zorunda.

Galapagos PAHALI! Ucuz tatil için aklınızdan bile geçirmeyin. Örneğin sadece Galapagos'a girerken 110 USD veriyorsunuz. tipik 3 gece 4 günlük bir tekne turu 900 USD civarında - bu da şanslı iseniz! (2000 USD gibi fiyatlar normal sayılıyor).

Dünyada yüzlerce hayvan ve bitki türü sadece bu adalarda yaşıyor. Bu adalar en yakın karaya 1000km uzaklıkta. Volkanik şekilde oluşmuş. Buraya gelen canlılar akıntılarla sürüklenip burada bir nevi mahpus kalmışlar. 3 türlü canlı var:
    1. Native (Buraya bir şekilde gelmiş, yaşamaya devam ediyor - yani dünyada başka yerlerde de var)
    2. Endemic (Buraya gelmiş ama çevre baskısıyla değişerek başka türler haline gelmiş)
    3. Introduced (Insan eliyle getirilmiş - mesela keçiler, fareler, vs)

"Introduced" canlıların büyük zararları olmuş çünkü çok hassas besin zincirlerinin kırılmasına neden olmuş.
Örneğin A hayvanı --> B hayvanı ile besleniyor. B --> C ile, C --> D ile, ... , X --> A ile. Araya bir keçi türü gelip D hayvanının tüm yumurtalarını yiyince domino taşı gibi A'dan X'e kadar tüm hayvan türleri yok oluyor!!! Birçok dev kaplumbağa türünün şimdiden tükenmesine yol açan şey, insan eliyle adaya gelmiş olan farelerin kaplumbağa yumurtalarını yemesiymiş. O yüzden artık Galapagos'a gelen yolcuların botlarının altına yapışmış olası thumları bile kontrol edip, içeriye almıyorlar. İnanılmaz korumacı bir yönetim var. O kadar boş arazi, ne bir yazlık site, ne sanayi tesisi var. Yazık... Büyük düşünmeyi öğrenmedikçe böyle kimsenin duymadığı bir ülke olarak kalmaya devam ederler. Di mi cevat? (evet)

Galapagos Adaları


Dev Kaplumbağalar:

Her adada farklı bir türü var. Örneğin yiyeceği nispeten yüksekte olanın boynu uzun, kabuğu boynunu yukarı uzatabileceği şekilde oluşmuş.

Galapagos Dev Kaplumbağası



Highlands denen, daha yüksek rakımda yaşayan, otu bol (yani yemeği yerden biten) kaplumbağalar ise ona göre kısa boyunlu, kabuğu da klasik kask şeklinde.


Galapagos Dev Kaplumbağası - Ziyaretimin tüm amacı

Ne kadar yaşadıkları tam bilinmiyor çünkü ancek 50-60 senedir yakından takip ediliyor. Darwin'in bir prense hediye ettiği bilinen bir kaplumbağa geçenlerde öldüğü için onun yaşının 178 olduğunu biliyormuşuz sadece.

Uzun yaşamlarının sırrı: Yavaşlık. Sabah 8'de kalkıp öğleden sonra 4'te yatıyorlarmış.

Bir de Lonesome George'un hüzünlü hikayesini anlatmadan olmaz: 30 yıl kadar önce bir adada başka hiç bir türe benzemeyen bir erkek kaplumbağa bulunuyor. Bunu Charles Darwin araştırma merkezine getiriyorlar. Yıllarca onun türünden bir eş arıyorlar. Yakın türlerle çiftleştirmeye çalışıyorlar. Olmuyor, olmuyor. En sonunda 3-4 sene önce ölüyor böylece bir tür daha biyolojik tarihin derinliklerinde yok olmuş oluyor.

Galapagos Deniz Aslanı:

Acayip sevimli emeli hayvanlar, denizde sizinle üzüyor, yavrusuna sarılıp yatıyor, emziriyor vs...
Bir de buradaki hayvanlar insanlardan kaçmıyor. Dibine kadar girsen bile pek tınmıyor. Aslında kural olarak onları rahatsız etmemek için 2m'den fazla yaklaşmama kuralı var.

Deniz aslanı - Dünyanın en oyuncu deniz canlıları

Marine Iguana:

Dünyanın tek denize giren, dalan, ekmeğini denizden çıkartan kertenkelesi. Her ne kadar tarih öncesinden gibi gözükse de zamanının %99'unu durarak, güneşte ısınarak geçiriyor. Yedikleri şey de yosun. Bunun için denizin 7-8 metre derinine kadar dalıyorlar.


Marine Iguana

Marine Iguana


Galapagos - Sally Lightfoot Crab


Kaktüs ağacı

Nefis plajlar

Kicker Rock: Burada şnorkel yaparken deniz kaplumbağalarıyla yüzdük. 
Kicker Rock gün batımında

Başka görme şansı bulduğum bazı endemic ve native türler: Blue footed bobby, bazı köpekbalıkları, fragata kuşları, bazı kaktüs ve ağaç türleri, birçok ispinoz türü, vs.

Rehberimiz Karina'nın da inanılmaz bilgisi, doğa koruma bilinci vardı. O yüzden doğru rehbere rastlamak da adaları anlamak için önemli bir kriter. Facebook adresi: Karina Galapagos Guide 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder